تاثیر آفتاب بر پوست انسان
همه افراد علاقه دارند که پوست زیبا و شفافی داشته باشند. اما گذر زمان باعث میشود که در پوست صورت و بدن افراد چین و چروک، تیرگی، لک و کک و مک ایجاد شود. اثر آفتاب بر پوست انسان سرعت بیشتری به این روند میبخشد و خیلی سریعتر این اثرات بد را برای پوست ایجاد میکند.
بسیاری از افراد فصل تابستان را ترجیح میدهند به دلیل اینکه آفتاب گرم و درخشندهای در این فصل وجود دارد و افراد قادر خواهند بود برای مدت طولانی آفتاب بگیرند اما تغییراتی که در پوست اتفاق میافتد چندان خوشایند نخواهد بود.
اگر چه آفتاب تاثیرات بسیار مثبتی دارد اما اگر به مدت طولانی افراد زیر آفتاب قرار گیرند مضرت هایی مانند آفتاب سوختگیهای دردناک، راشهای پوستی گرمایی، چین و چروک پوست و سرطان برای آنها را در پی خواهد داشت.
نور آفتاب نیز همواره دوستانه با پوست رفتار نمیکند. افرادی هم که برای تیره یا برنزی پوست خود مدت زیادی را زیر نور آفتاب سپری میکنند باید نکاتی را رعایت کنند زیرا اگر چنین نکاتی را در نظر نگیرند، برای آنها عواقب بدی را خواهد داشت و تغییراتی در پوست به وجود میبخشد آورد.
تاثیر آفتاب بر پوست بدن انسان چگونه است؟
آفتاب دارای اثرات مثبت و منفی است. به عنوان مثال از جمله اثرات منفی اشعه ماورا بنفش موجب بیماریهای پوستی میشود از اثرات مثبت نیز این است که یکی از منابع ویتامین دی در بردن انسان نور خورشید است. مزیت هایی که آفتاب و وجود ویتامین دی برای بدن و سلامتی افراد دارد، بسیار زیاد است.
بهترین راه مقابله با آفتاب سوختگی در هنگام کار و بیرون از منزل استفاده از کرم های ضد آفتاب شامل اس پی اف 40 تا 50 می باشد که هر 3 ساعت یکبار نیاز به تمدید دارد.
نور خورشید از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
برای درک بهتر تاثیر آفتاب بر پوست انسان لازم است ابتدا بخشهای نور آفتاب را بشناسیم. اگر دقیق نور خورشید بررسی کنیم سه بخش اصلی در این نور وجود دارد.
• امواج مرئی: مشاهده اشیا به وسیله این امواج صورت میگیرد و حدود پنجاه درصد از نور خورشید از این امواج تشکیل شده است.
• امواج زیر قرمز: انتقال حرارت خورشید به زمین از طریق این امواج صورت میگیرد و حدود چهل درصد از نور خورشید از این امواج تشکیل شده است.
• اشعه فرابنفش: این اشعه خود از سه بخش اساسی به وجود آمده است. هر کدام از این بخشها تاثیرات ویژهای برای بدن خواهد داشت. از میان امواج این اشعه اثر بسیاری روی پوست میبخشد گذارد.
اشعه فرابنفش از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
A: واکنش های حساسیتی نسبت به نور خورشید به وسیله این نوع اشعه از فرابنفش به وجود میآید.
B: قرمزی پوست، آفتاب سوختگی، افزایش رنگ پوست، پیری زودرس و سرطان های پوستی از این نوع اشعه فرابنفش حاصل میشوند. ایجاد ویتامین دی در پوست از دیگر اثرات این نوع اشعه است.
C: این اشعه به وسیله جو کره زمین جذب میشود و به سطح زمین رسیده نمیشود.
علت عرق کردن و راه حلی برای آن
فواید آفتاب برای بدن
از جمله تاثیر آفتاب بر پوست و بدن انسان درمان افسردگی فصلی، کاهش استرس، بهبود رفتار و اخلاق، درمان جوش صورت، خواب بهتر شبانه، طول عمر بیشتر بهبود خواب و تولید ویتامین دی هستند که در ادامه برخی از آنها توضیح داده شدهاند.
بهبود رفتار و اخلاق
نور خورشید بک تقویت کننده رایگان به شمار میآید. هنگامی که افراد در معرض آفتاب قرار میگیرند، احساس بهتر و انرژی بیشتری خواهند داشت. در واقع نور آفتاب باعث افزایش سطوح هورمون سروتونین در مغز میشود که این هورمون افزایش میزان حس و حال خوب را در پی خواهد داشت. این هورمون در فصل تابستان بیش از همه فصل بخشها ترشح میشود.
درمان افسردگی فصلی
یکی از موارد تاثیر آفتاب بر پوست انسان درمان افسردگی ناشی از کاهش نور آفتاب است. اگر افراد با کمبود نور آفتاب رو به رو شوند، دچار افسردگی میشوند و اگر افسردگی داشته باشند این میزان افزایش پیدا میکند. خلق و خوی بد، دشواری در دوستیابی و حفظ ارتباط با دوستان، پرخوری، خستگی و خواب بیش از حد از علائم افسردگی است.
نام دیگر افسردگی فصلی که اختلال عاطفی فصلی معرفی میشود که در ماههای گرمتر سال این حس و حال بسیار کم اتفاق میافتد. بنابراین در زمستان افراد بیشتر از فصلهای گرم احساس افسردگی میکنند.
کاهش استرس
استرس بر اساس دلایل مختلفی ایجاد میشود که افراد با به کار گیری روشهای گوناگون قادر خواهند بود سطح استرس خود را کاهش دهند. این روش بخشها شامل ورزش، تنآرامی و پیاده روی، طبیعت گردی و گردش در فضای باز و… هستند. اما یکی از روشهای موثر قرار گیری در معرض نور خورشید است که استرس و افسردگی را کاهش میدهد.
افزایش بهبود خواب
یکی از موارد تاثیر آفتاب بر پوست انسان افزایش بهبود خواب است. یکی از هورمونهای تاثیر گذار بر خواب افراد هورمون ملاتونین است که به عنوان هورمون خواب نام گذاری میشود. نور خورشید میزان ترشح این هورمون را تحت تاثیر قرار میدهد و هر چقدر افراد در معرض آفتاب قرار گیرند این هورمون بهتر ایجاد میشود و در پی آن خواب بهتری خواهند داشت. کمبود نور خورشید، کمبود این هورمون را نتیجه میدهد.
افزایش تولید ویتامین دی
ویتامین دی یکی از ویتامینهای ضروری برای بدن است که با استفاده از آن استحکام و سلامت استخوانها تضمین میشود. برای اینکه این ویتامین در بدن افزایش پیدا کند پوست باید جلوی نور خورشید قرار بگیرد. مدت زمانی که افراد زیر نور خورشید قرار میگیرند باید بین 15 الی 20 دقیقه باشد زیرا مدت طولانی برای بدن مضر است.
ضررهای آفتاب برای بدن
تاثیر آفتاب بر پوست انسان قطعاً مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد. همان طور که ذکر شد آفتاب در کنار فوایدی که برای پوست و بدن دارد مضراتی هم دارد که عبارتاند از: کهیرهای پوستی، پیری پوست، قرمزی پوست بدن، ایجاد لکه های پوستی، مشکلات چشمی، آفتاب سوختگی.
آفتاب سوختگی
از جمله اثر آفتاب بر پوست آفتاب سوختگی است که به عنوان شایعترین اثرات نور خورشید به شمار میآید. این اثر 4 الی 5 ساعت بعد از قرار گیری در معرض نور خورشید اتفاق میافتد. اشعه های فرابنفش موجود در نور خورشید موجب این امر میشود. علائم آفتاب سوختگی به شرح زیر هستند.
• قرمزی
• درد
• حساسیت به لمس
• تاول
• تورم
• علائمی شبیه به آنفلوانزا مانند تب، لرز یا سر درد
کهیرهای پوستی
تاثیر آفتاب بر پوست باعث ایجاد کهی پوستی میشود. در افرادی که زمینه مشکل پوستی بثورات نوری پلی مورفیک یا جوش نوری چندشکلی را دارند، هنگامی که در برابر نور خورشید قرار میگیرند دچار کهیرهای پوستی میشوند. شکل پیشرفتهتر این بیماری پورفیری (گرگینه یا ومپایر) است که پوست به دلیل مشکلات ژنتیکی یا کبدی با نور خورشید به شکل تاول ورم میکند.
قرمزی پوست
از دیگر اثر آفتاب بر پوست، نازکی پوست بر اثر قرار گیری در معرض پوست است. با نازکی پوست ساختارهای اطراف رگهای خونی شل میشود و انبساط آنها را در پی دارد. در همین راستا لکههای قرمز و قهوهای روی پوست نمایان میشود که اغلب هم روی گونهها و گردن فراوانتر هستند.
برای حفظ سلامت پوست چه مواردی را رعایت کنیم؟
بی تردید یکی از بهترین گزینهها برای حفظ سلامت پوست و جلوگیری از تاثیر آفتاب بر پوست استفاده از کرم ضد آفتاب مناسب است. کرم ضد آفتاب از بسیاری بیماری بخشها نظیر پیری، آفتاب سوختگی، سرطان و چین و چروک و لکه جلوگیری میکند. استفاده از کرم ضدآفتاب به طور منظم و مدام پیشنهاد میشود که علاوه بر قوام، نوع و میزان قدرت خوبی داشته باشد.
برای کسانی که پوست چرب دارند کرم ضد آفتاب کم چرب و برای کسانی که پوست روشن تری دارند کرم ضد آفتاب قوی تر توصیه میشود. ضد آفتاب هایی که فیلتر شیمیایی ندارند برای کودکان و زنان باردار توصیه میشود. کرم های بدون رنگ و کم چرب برای آقایان توصیه میشود.
در پایان
در این مطلب در مورد تاثیر آفتاب بر پوست صحبت کردیم. همان طور که اشاره شد ضررها و سودهایی در اثر قرار گیری در زیر آفتاب به وجود میآید. از جمله فواید و اثر آفتاب بر پوست خواب بهتر، بهبود حس و حال، افزایش ویتامین دی و احساس شادابی و درمان افسردگی بود.
از ضررهای آفتاب ایجاد مشکلاتی بود که بیشتر مربوط به پوست بودند همانند قرمزی، پیری، لک، کهیرهای پوستی کک و مک و آفتاب سوختگی. پیشنهاد شد که برای حفظ سلامت پوست بهترین راه استفاده از یک کرم ضد آفتاب مناسب است که با پوست افراد سازگاری داشته باشد.
کلمه کلیدی اصلی: تاثیر آفتاب بر پوست
تألیف شده توسط | وبلاگ آموزشی پیونکس
کپی با رعایت کپی رایت حلال است.
نظر بدید