دلیل نفخ چیه؟ چرا شکم باد میکنه؟
چرا وقتی هیچ غذایی نخوردیم شکممون باد میکنه؟ درمانش چیه؟
نفخ شکم از نظر بیولوژیکی کاملاً طبیعی است و علت آن جمع شدن گازهایی است که وارد معده شده و باعث نفخ می شود. گاهی هم بر اثر خوردن بعضی از غذاها که هنگام هضم شدن از خود گاز تولید می کنند، نفخ ایجاد می شود. اگر تعداد دفعات نفخی که در شکم ایجاد می شود زیاد باشد، باعث ناراحتی های بسیاری برای معده می گردد. در حالت عادی و به صورت معمول ۱۵ تا ۲۰ مرتبه گاز در داخل معده جمع می شود. اما اگر بیشتر از این باشد، مشخص است که مشکلی در هضم غذا وجود دارد که باید برطرف شود.
دلیل بروز نفخ
در هنگام غذا خوردن و نوشیدن مایعات کمی گاز هم وارد شکم انسان می شود. بعضی از خوراکی ها نیز به علت داشتن عناصر خاصی و بر اثر هضم غذا، گاز تولید می کنند. گازی که در معده تولید شده و به طور طبیعی از بدن خارج می گردد، بسیاری از افراد را از بوی بد خود ناراحت می کند. باید توجه داشته باشید که اگر پس از صرف غذا بلافاصله بخوابید، گاز بیشتری وارد روده های شما می شود و موجب افزایش تعداد دفع گاز در بدن شما بیشتر از حد معمول خواهد شد. این گازها بیشتر از دو عنصر نیتروژن و اکسیژن تشکیل می شوند که پس از ورود به دستگاه گوارشی و هضم غذا، به صورت هیدروژن، متان و دی اکسید کربن آزاد می شوند و علت بوی بد این گاز هم وجود دو عنصر دی اکسید کربن و متان است. همانطور که گفته شد مقداری گاز هم در هنگام بلعیدن غذا وارد معده می شود این مقدار با بادگلو زدن، خارج می گردد ولی اگر در معده باقی بمانند، مانند سایر گازها، به صورت باد شکم دفع می شوند. بلعیدن هوا بیشتر در بین افرادی شایع است که عادت به سیگار کشیدن آدامس جویدن داشته باشند یا اینکه در زمان غذا خوردن صحبت کنند یا تند تند غذا بخورند و یا اینکه کلا افراد مضطربی هستند.
علامت های نفخ شکم را تمام افراد تجربه کرده اند. احساس فشار در قسمت شکم، باد کردن این ناحیه بعد از غذا خوردن و باد گلوهای زیاد زدن، از نشانه های بارز نفخ شکم است که کم یا بیش همه ما این مسئله را تجربه کرده ایم. اما نفخ زیاد شکم می تواند به خاطر کارهای طبیعی که در دستگاه گوارشی ما انجام می دهد و یا غذاهایی که ما می خوریم و یا عادت غذایی که داریم باشد.
هیچ وقت بلافاصله بعد از غذا خوردن دراز نکشید ، و سعی کنید کمی را بروید ، یا فعالیتی به غیر از ورزش انجام دهید.
بیماری سندرم روده تحریک پذیر یا کولیت عصبی
اما نفخ شکم ممکن است که بر اثر یک سری بیماری ها ایجاد گردد و باعث بروز برخی مشکلات شود. بیماری سندروم روده تحریک پذیر در این میان یکی از رایج ترین بیماری هایی است که باعث نفخ شدید معده می گردد. نام دیگر این بیماری کولیت عصبی است. در این بیماری اعصاب روده ای که کنترل سیستم روده را در اختیار دارد، بر اثر مصرف داروها و یا استرس روانی تحریک پذیر می شود و نمی تواند پروسه هضم غذا را به درستی انجام دهد. اگر اعصاب روده ای و همچنین معده عملکرد مناسبی نداشته باشد، حرکات روده دچار مشکل می شود و علت آن می تواند فشارهای عصبی یا تأثیر واکنش های محیطی باشد که بر روی عملکرد روده و معده تاثیر می گذارد و باعث می شود که روده با اسپاسم شدید مواجه شود که شکم دردهای شدیدی را هم در پی دارد. تحریک پذیری این اعصاب بر روی معده هم همین تاثیر را می گذارد. این تحریک پذیری باعث نفخ شدید معده می شود و جزو یکی از شایع ترین بیماری ها در این زمینه است. یکی از دلایل این که در این بیماری بدون خوردن غذا دچار نفخ شکم می شوید، تحریک پذیری اعصاب روده است. همچنین از نشانه های این بیماری می توان به اسهال یا یبوست اشاره کرد.
عفونت های روده ای
از دلایل دیگری که می تواند باعث نفخ معده شود، عفونت های روده ای است. دلیل این عفونت ها رشد بیش از حد باکتری ها درون روده انسان است. این باکتری ها در معده و روده رشد می کنند و می توانند باعث بعضی از بیماری های انگلی شوند، به این صورت که این باکتری ها مانند انگل غذاها را پیش از آن که هضم شوند، می خورند و باعث می شوند که گاز زیادی درون معده انسان تشکیل شود. نام این نوع از باکتری ها هلیکوباکتری است که نام آن به خاطر شکل این باکتری ها است که شبیه پروانه ی هلیکوپتر است.
سرعت زیاد در غذاخوردن
یکی دیگر از از دلایل نفخ معده تند تند غذا خوردن است، به صورتی که مقدار زیادی هوا به همراه لقمه های غذا وارد معده می شود. این امر باعث اختلال در عملکرد معده می شود. تند تند غذا خوردن باعث می شود که غذاها به صورت کامل جویده نشود و به صورت تکه های بزرگ وارد معده شوند که هضم این غذاها زمان بیشتری طول می کشد و این امر باعث نفخ معده می شود.
مصرف نوشابه های گازدار و نوشیدنی های صنعتی
از دلایل دیگری که باعث نفخ معده می شود، می توان به مصرف نوشابه های گازدار و نوشیدنی های صنعتی دیگر اشاره کرد. این نوشیدنی ها به همراه خود مقدار زیادی گاز را به داخل معده وارد می کنند و همین باعث باد کردن شکم می شود. نوشیدنی های صنعتی دارای مقدار زیادی از شیرین کننده های مصنوعی هستند که ممکن است قابل هضم نباشند و باعث نفخ معده می شوند.
بخوانیم : دلیل سوزش سر معده چیست ؟
درمان نفخ معده
از آنجایی که نفخ معده، اگر به علت بیماری نباشد، چندان خطرناک نیست و با عوض کردن عادت های بد غذایی که باعث به وجود آمدن نفخ معده می گردد، می توان به راحتی از این مسائل جلوگیری کرد. مصرف شیر هم یکی دیگر از راه های درمان نفخ معده است. شیر به دلیل دارا بودن عنصر لاکتوز باعث می شود که نفخ به راحتی از بین برود. اگر کسانی به خوردن شیر حساسیت دارند می توانند از از دوغ استفاده کنند، زیرا در دوغ هم عنصر لاکتوز وجود دارد. مصرف ماست و دوغ می تواند جایگزین شیر باشد. همچنین مصرف آب برای کم کردن نفخ توصیه می شود. اگر جزو کسانی هستید که زیاد نفخ می کنید، باید فعالیتهای روزانه خود را مانند قدم زدن و ورزش کردن زیاد کنید و از استعمال سیگار بپرهیزید.
تألیف شده توسط وبلاگ آموزشی پیونکس
نظر بدید